triangle

IX СРЕЩА НА ВЪРХА ПО ИЗКУСТВАТА И КУЛТУРАТА НА IFACCA

По-рано през този месец в Стокхолм се проведе IX Среща на върха по изкуствата и културата на Международната федерация на съветите по изкуствата и агенциите по културата (International Federation of Arts Councils and Culture Agencies, IFACCA), в сътрудничество със Съвета по изкуствата на Кралство Швеция, в която за първи път взе участие Националният фонд „Култура“. IFACCA е световната мрежа на съветите по изкуства към министерствата на културата и правителствените организации в подкрепа на изкуствата и културата, в която членуват близо 70 държави, в това число и Република България в лицето на Националния фонд „Култура“, с мисия да създава и насърчава международния диалог и обмен в дух на солидарност, включване, реципрочност и взаимно изучаване. Деветата среща на върха обединява множеството на гледните точки и гласове в подкрепа на всеобщото вярване, че изкуствата и културата са обществено благо с потенциал да доразвива социалната трансформация по включването на всички общности и граждани по света при уважение на националните различия и разнообразието на езикa на изразяване в културата.

Деветата среща на върха обърна специално внимание върху възстановяването на сектор „Култура“ по места предвид последните три тежки години за творците и операторите на изкуство. Разработени и представени на световната общественост бяха процедури и дългосрочни стратегии за адаптиране в пост-ковидната обстановка, възстановяване, предефиниране и реформиране на публичната подкрепа за изкуствата и културата в посока на устойчивост и сигурност, включването на сектор „Култура“ в разширения периметър на социалните дейности, създаване на международни предпоставки за утвърждаване на повсеместната възможност всички хора да могат да участват в културния живот и така да създават устойчивост на културния и творческия сектор в общества, които отдавна не са монокултурни и не оперират през призмата на унитарен поглед за изкуството.

Срещата в Стокхолм се проведе под мотото „Опазване на творческата свобода“, разпозната от и под закрилата на международното право като „свободата да се въобразява, създава и разпространяват разнообразни форми на културно изразяване без цензура от държавата, политическо вмешателство или натиск от неправителствените играчи“ (Доклад на ЮНЕСКО от 2019 г.).

От особена важност беше срещата на ръководителите на съветите по изкуствата и агенциите по културата в рамките на форума, в която Изпълнителният директор на Националния фонд „Култура“ представи за първи път Фонда и изложи практическите проблеми по администрирането на субсидиите за българските културни организации. Участието му в заседанията и докладването на резултатите от работните групи по тях по отношение на регулаторните функции на държавните структури в помощ на творческите и културни индустрии в рамките и извън рамките на дефиницията на ЮНЕСКО за свободата на творческия акт, включена във Всеобщата декларация за правата на човека (граждански и политически, чл. 27), бяха от основополагащо значение за разискванията по поставените теми от всички участници. Акцент беше поставен и върху социалните медии и заплахата за изкуството в тях, дигиталните платформи и цензурата (вкл. автоцензурата), а Изпълнителният директор даде примери с работата в България при ограничен държавен бюджет, който не се очаква да нараства неимоверно в близките години, и опитите да се включват нови човешки ресурси, които да отговарят на синтетичността в съвременното изкуство (вкл. необходимостта както от развиване на уменията и познанията на творците – професионализиране на създателите на културен продукт, така и увеличаването на професионалния капацитет на администрациите, вкл. тези на местно ниво, свързани с разпределянето на публични средства за култура и изкуство). Изпълнителният директор на Националния фонд „Култура“ постави фокус върху важността за вертикално разпределение на средствата при запазване на необходимостта от устойчив хоризонтален принцип – покриването на всички (хоризонтални) елементи от културния сектор, така че да водят до промени в структурирането на вертикалното финансиране (Проект 42 от Плана за възстановяване и устойчивост в този смисъл е отличен пример). Останалите участници повдигнаха и темата за преразглеждане на класическия модел за администриране на културата (класическият подход в опита си да задуши отличаващите се видове култура, стремеейки се към елитарност). Съгласието на Изпълнителния директор на Фонда с тяхното виждане беше ограничено до установените демокрации с доминиращо поведение на световния културен пазар, но изрази скептицизъм по отношение на доминираните култури и най-вече на развиващите се демокрации – среда, в която трябва да оперира и Националният фонд „Култура“, където приоритетът следва да бъде към формат, който подкрепя наистина нуждаещите се, а не свръхконцентрация на субсидирането в рамките на тесен кръг организации за даден период от време. Частният културен сектор, който получава по-високо финансиране през последните години, следва пък да отговори с по-високо качество и най-важното с по-голяма отговорност към културната си дейност дори и от държавните културни организации.

В рамките на Срещата на върха Изпълнителният директор на Националния фонд „Култура“ – д-р Сава Драгунчев, успя да създаде качествен контакт с колеги от света и по-специално с Генералния директор на Съвета по изкуствата на Кралство Швеция – г-жа Кайса Равин, Изпълнителния директор на IFACCA – г-жа Магдалена Морено Мухика (Чили/Австралия), и най-вече с новия президент на IFACCA – г-жа Кристин Даниелсен (Норвегия).  В тяхно лице той получи уверението, че новият член на IFACCA – Националният фонд „Култура“ (България), ще бъде включен активно в работата на световната организация, а Федерацията от своя страна предлага ноу-хау за развитието на структурите по разходването на публични средства главно в Европа през механизмите на самоуправление и разпределянето през фактическа децентрализация на средствата. Г-жа Даниелсен отправи покана д-р Драгунчев да гостува в Осло на работна среща в Съвета по изкуствата на Норвегия. Също така Изпълнителният директор на Националния фонд „Култура“ беше поканен да бъде почетен гост на Секретариата по култура на Мексико на Международния фестивал „Сервантино“ – най-големият фестивал за култура в Латинска Америка през октомври 2023 г.

Първото участие на изпълнителен директор на Националния фонд „Култура“ в подобен значим форум успешно доказа, че на IX Световна среща на върха по изкуствата и културата България може да бъде заявена като интегрален участник в световните процеси, свързани с културата и изкуствата, а и да осигури по-нататъшни връзки и възможности за сътрудничество както на строго европейско, така и на широко международно ниво.

Oще