triangle

СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми кандидати,

 

Националният фонд „Култура“ пристъпи към генериране и подписване на договори с одобрените кандидати по последните програми за 2023 г. Обръщаме Ви внимание, че НФК е второстепенен разпоредител с бюджет към Министъра на културата. Това означава, че с приключването на финансовата година спира и Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). За да не се наложи неусвояване на средства, предназначени за българските творци и организации в областта на културата, Ви молим своевременно да попълвате, коригирате и връщате към НФК всички документи, необходими за сключването на договорите и разплащането по тях.

В момента се изчисляват и резервите, които биха получили финансиране при преразпределяне на всички остатъците от програми и направления, както и от допълнителния ресурс от върнати средства по предходни програми. Разпределянето на средствата за резерви става поетапно до изчерпване на ресурса, като минава през няколко проверки. Това преразпределяне се съобразява с дяловете по изкуства в Индикативната програма на Фонда от м. март 2023 г. Окончателният списък с всички резерви, за които стигат средства и с които ще се сключи договор за финансово подпомагане, ще бъде публикуван, след като бъдат направени всички необходими проверки.

Също така обръщаме внимание, че одобрените кандидати, в чиито проекти бюджетите са редуцирани от Експертните комисии, следва да се съобразят с публикуваното с резултатите становище. Ако указания в становището за Вашия проект не са предоставени или не са за цялата редуцирана сума – следва да намалите пропорционално бюджета по отношение на сумата от Националния фонд „Култура“, като в този случай водещо е осигуряване на възможност за осъществяване на дейностите по проекта.

Фондът остава на разположение за всички въпроси, свързани с процедурите по кандидатстване и сключване на договори.

 

С уважение,

Екипът на НФК

Oще