triangle

ЗЗРК: Разяснение

Националният фонд „Култура“ прави следното разяснение във връзка с постъпващи запитвания и отправени коментари в социалните мрежи:

 

Всички промени в Закона за закрила и развитие на културата, в частта му относно устройството и дейността на Националния фонд „Култура“, влязоха в сила на 23 февруари 2024 г.

 

Единствено разпоредбите относно състава на Управителния съвет и назначаването на Изпълнителен директор след конкурс влизат в сила от 1 септември 2024 г.

 

Отлагането на действието на тези разпоредби създава законова празнота относно изпълнението на функциите на Управителния съвет на Фонда.

 

Новият състав на Съвета е назначен пет дена след влизане на Закона в сила и Управителният съвет трябва да изпълнява функции по променения вече Закон, но без да е формиран по правилата му. Това разминаване може да се преодолява единствено чрез тълкуване на Закона, което създава сериозни предпоставки за порочност на решенията му и не се запълва от предходна правна уредба.

 

По повод направените коментари следва да се посочи, че новоназначеният след влизане в сила на Закона Управителен съвет няма правомощия да освобождава Изпълнителния директор на Фонда и да назначава нов, било то и временно изпълняващ длъжността. В чл. 27, ал. 1 от Закона са изброени функциите на Съвета и сред тях не са включени възможност за избор или освобождаване на Изпълнителен директор – за разлика от старата редакция (вече недействаща) на Закона за закрила и развитие на културата.

 

С оглед непрекъсваемост в работата на Фонда в този изключително важен момент както за регулярната конкурсна програма, така и за дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост, законодателят е предвидил в Преходните и заключителни разпоредби на Закона първоначално да бъдат приети всички необходими устройствени актове, след което да се пристъпи към съставяне на нов Управителен съвет и провеждане на конкурс за нов Изпълнителен директор. Това следва да стане не по-рано от 1 септември 2024 г., при спазване на вече създадени до тогава процедури, гарантиращи прозрачност и законност на процеса.

 

С оглед на това и тъй като с промените в Закона функцията за провеждане на конкурс принадлежи само на Министъра на културата, едва след провеждането на такъв конкурс ще бъде назначен нов Изпълнителен директор на Националния фонд „Култура“. Освобождаването на Изпълнителен директор от Министъра по влезлия в сила закон е уредено в чл. 29, но той ще се прилага след 1 септември 2024 г.  (за тогава е отложено действието на правомощието за назначаване с конкурс – едва след като бъде назначаван директорът от министър, ще може да бъде и освобождаван от министър – т.е. когато органът по назначение е един и същ: в момента Изпълнителният директор е избран от Управителния съвет, но по стария закон, а новоназначеният Управителен съвет, по новия влязъл в сила закон, вече няма такива правомощия).

 

Националният фонд „Култура“

Oще