triangle

2021

Екипът на НФК оперативно се ръководи от изпълнителен директор, чиято отговорност е да организира и контролира цялостната дейност като осигурява изпълнението на решенията на Управителния съвет.

 • Мирена Станева

 • Изпълнителен директор

  Д-р Станева притежава над 15 години опит като експерт в Национален фонд "Култура". Ръководител на Бюро „Творческа Европа – България“ /2018/. Експерт в Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Асистент по дисциплини „Традиционни знания и културно наследство“ , “Културни политики и мениджмънт”, „Културно наследство и бизнес“, както и хоноруван преподавател в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 • Диана Цанкова

 • юрист

  Възпитаник на Софийски Университет "Св. Кл. Охридски". Работи като юридически консултатнт в НФК от 2014 година.

 • Нели Авджийска

 • главен счетоводител

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ

Ръководният орган на Национален фонд „Култура“ е Управителен съвет, чийто председател е Министърът на културата. Членове на УС са утвърдени дейци на културата, представители на творчески съюзи и по един представител на Национално сдружение на общините, на Министерството на културата и Министерството на финансите.

 • Проф. Велислав Минеков

 • ПРЕДСЕДАТЕЛ

  Член на управителния съвет на Съюза на българските художници, Съюза на професионалните художници BBK в Германия и Почетен член на Европейския център за скулптура и реставрация в камък, Wunsiedel (Германия). Организирал е самостоятелни изложби в България, Турция, Дубай и Германия.

 • БОЯН АНГЕЛОВ

 • член

  Председател на „Съюз на българските писатели“. Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и Радио. Превежда от немски, руски, френски и гръцки.

 • ЕЛЕНА НИКОЛОВА

 • член

  Представител на Министерство на културата

 • д-р НЕЛИ СТОЕВА

 • член

  Д-р Нели Стоева е главен асистент в Катедра История и теория на културата, Софийски университет „Св.Кл.Охридски”. Завършила е специалност Културология в СУ. Преподава дисциплините Политики за култура, Развитие на публики и Финансиращи програми за култура в същата специалност. Работила е като експерт за Национален фонд „Култура” към Министерство на културата, и като координатор проекти в Театър 199 „Валентин Стойчев”. Участвала е в редица изследователски и приложни проекти в полето на културната политика, мениджмънт на културата, картографиране на културния сектор, гражданско участие в политиките, оценка на финансиращи програми в областта на изкуството и културата и др. Ръководител е на екип „Идентичност и култура” към платформата Визия за София. Участвала е в разработването на стратегията на Столична община за развитие на културата „София – творческа столица” 2013 – 2023. Понастоящем се занимава с изследвания върху публиките и независимия сектор в културата.

 • ГЕОРГИ КЕРЕЗОВ

 • член

  Представител на Министерство на финансите.

 • ИРИНА ГЪРКОВА

 • член

  Родена и завършила средното си образование в София. Магистър по специалност „Българска филология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с диплома за юридическо образование от УНСС. От 1990 г. последователно работи като репортер в отдели „Международна информация“ и „Вътрешна информация“ на националните всекидневници в. “Стандарт“, в. “24 часа“ и в. “Континент“. От 1998 г. заема длъжностите пресаташе, експерт, старши експерт, главен експерт в Пресцентъра на Министерството на правосъдието (МП). От септември 2007 г. до декември 2011 г. е директор на „Връзки с обществеността и протокол“ на МП. В периода 23.01.2012 г. - 1.10.2021 г. заема последователно длъжностите „съветник по духовност и култура” и „секретар по духовност и култура” в Администрацията на президента. Ирина Гъркова е докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. „Св. Климент Охридски“. Участва в авторския и редакционен състав на изданието „Пътеводител - съдебна власт и медии” (2001), което съдържа правила за взаимодействие между съдебната власт и медиите и за комуникацията им чрез говорители. Автор е на студията „Папските визити в България: послания, комуникационни стратегии и медиен отзвук”. Посланик на библиотеките (от 2015 г.) и член на Обществения съвет на фондация „Глобални библиотеки-България”, член на Обществения съвет на инициативата „Нов храм на музиката” за изграждането на нова национална концертна зала. Участва в националните инициативни комитети за отбелязването на 250-годишнината от създаване на „История славянобългарска”, 200-годишнината от смъртта на Софроний Врачански, 150-годишнината от рождението на проф. Иван Д. Шишманов, 1150- годишнината от Моравската мисия на Св св. Кирил и Методий, 135 г. от рождението на акад. Михаил Арнаудов, 150 г. от рождението на акад. Любомир Милетич и др.

 • ВЕЛИКО МАРИНЧЕВСКИ

 • член

  Роден на 13.10.1979 г. в София. Завършил Националната художествена академия, специалност „Графика“ (2005). Асистент в катедра „Графика“, Доктор по изкуствознание и изобразиѝтелни изкуства. Член на СБХ. Заместник-председател на Международния алианс на организациите за графика, Китай. Куратор на изложби: Графика от Централна и Източна Европа, Музей за графика на Китай, 2020; Съвременна българска и италианска графика - Сицилия, София, Русе, 2019; Съвременни български графици - Музей за графика на Китай, Шенджен, 2018; Назначен от Националния фонд за изкуства на Китай и Музея за графика на Китай за преподавател в „Национален курс по графика за обучение на асистенти”, селектирани от 15 академии и университети на Китай (юни-август, Графична база Гуанлан, Шенджен), 2016; 22 самостоятелни изложби: Китай, САЩ, Япония, Белгия, Словакия, Сърбия, България; Участия в представителни изложби на съвременна българска графика: 2020 - Международен академичен алианс за графика (IAPA, CAFA), Пекин; 2019-2017 - Един пояс, един път – Печелившо за всички сътрудничество – проект за графика, Забранения град, Музей на Дунхуан, Китай, Национална галерия, България; 2019-18 - „Пътят на коприната - от традицията до съвременността“- Преподаватели от НХА и Централната академия за изящни изкуства Пекин (CAFA), ХГ- Двореца; „По Стара планина до Черно море“- Галерия Таймяо, Забранения град; Epreuve d’ Artiste Gallery, Антверпен; „Аteneo de Madrid”, Испания; Kunstlerhous, Виена; Музей за графика Шрайнер, Германия; Международни биеналета и триеналета на графиката: Фрехен, Токио, Кочи, Авагами; Гуанлан, Пекин; Фрехен, Ванкувър, Гренчен, Кремона, Лодз, Сент Никлаас, Варна... Носител на награди: Jean Couy Prize от Международно биенале на графиката, Париж; Grand Prix Международно биенале на графиката, Ванкувър; „Мъж на годината“ в категория „Арт“ – Национален конкурс на Дарик радио. Творчески резиденции / специализации: Виена, Париж, Шенджен, Венеция, Токио. Колекции: Sakima Art Museum, Japan; China Printmaking Museum; Museum Plantin - Moretus, National Museum of China; Guanlan Printmaking Base; The Municipal Art Gallery in Lodz; Национална галерия, България;

 • ЦАНКО ВАСИЛЕВ

 • член

  Цанко Василев е културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура. Бакалавър по Филмова и телевизионна режисура и магистър по Културен мениджмънт и аудиовизуални комуникации. Основател и директор на Оскар квалифициращия Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE и насочената към филмовата индустрия Програма за професионално развитие Filmer Forge. Организатор на големи международни събития, кинофестивали, музикални концерти и турнета, изложби, конференции, семинари, обучителни програми и пр. Активен е в създаването и управлението на културни политики. Често е канен за лектор и тютор в различни обучения и трейнинги по културен мениджмънт, предприемачество и управление на проекти в културата и изкуствата.

 • проф. ХРИСТО ЙОЦОВ

 • член

  Барабанист, аранжор, композитор Роден 1960г. в семейство на музиканти. Завършва музикално училище и консерватория в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев. Военната си служба (1979-81) отбива в Ансамбъла на Строителни войски, където свири в духовия оркестър. Там прави и първите си опити като аранжор. От 1982г. свири с различни джаз групи в България и Европа. В периода 1982-89 е барабанист и аранжор на Биг бенда на Българското радио. От 1989 води клас по ударни инструменти в катедра “Поп и джаз” в Национална Музикална Академия, професор. Свирил е с най-значимите български джаз музиканти, както и с много такива от Европа и света. В момента е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много проекти. Характерно в дейността му на инструменталист и педагог е привличането на млади музиканти. Автор на музика и аранжименти за джаз формации, Биг- бенд, симфонична и театрална музика. От 1995 г. свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании. От 2019г. е председател на УС на Българска музикална асоциация (БМА) По-значими награди: 1ви награди на конкурсите в Белгия и Германия за млади джаз музиканти 1995/1996г. Кристална лира на СМТД – 1994г. 1ва награда на национален конкурс за композиция „Музика в 7/8“ 2004г. Награда за цялостен принос на фондация „Аполония“ 2016г. „Икар“ на САБ за театрална музика 2017г. Почетен знак „Златен век“ – звезда на МК 2020г.

 • СИЛВИЯ ЧОЛЕВА

 • член

  Силвия Чолева (1959, София) е писател, издател и журналист. Първата ѝ книга „Старо огледало“ излиза към самиздатското списание „Мост“, списвано преди 1989 г. от Едвин Сугарев. След това има публикувани шест стихосбирки: „Детето на глухонемите“ (1993, Награда за дебют „Южна пролет“), „Вход“ (1996) , „Внимателно“ (2001), „Картички“ и „Писма“ (общ проект, 2007), „От небето до земята“ (2015), две книги с есеистични фрагменти: „Отиване Връщане“ (1997) и „Зими и лета“ (2001); един роман „Зелено и златно“ (2010) и книга с разкази „Гошко“ (2013). Има поставена една пиеса „Ела, легни върху мен“ и две радиопиеси, излъчени в БНР: „Името, твоето име“ и радиовариант на „Ела, легни...“ с режисьор Снежина Петрова. Поезията й е превеждана на различни езици, присъства в антологии. Носител е на Националната награда за поезия „Иван Николов”, на наградата „Хр. Г. Данов” за представяне на българската литература; на Почетен знак "Златен век" печат на Симеон Велики на Министерство на културата и др. Работи от 20 години в Българско национално радио, програма „Христо Ботев”, където води предаване за култура Артефир. Била е редактор на списанието за българска литература „Сезон” заедно с поета Иван Теофилов, по-късно е гл. редактор на „алтера” - списание за пол, език и култура и редактор в „Литературен вестник“. Водила е хумористична рубрика във в. „Стършел“ и рубрики за книги в различни издания, критична литературна рубрика в предаването „Библиотеката“ по БНТ. Преподавала е в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в НБУ. Късометражният филм „Майка ми“ се реализира по неин сценарий под режисурата на Светла Цоцоркова. През 2012 г. основава заедно с Иглика Василева и Калоян Игнатовски Издателство за поезия ДА. Омъжена, с две деца.

 • ТЕОДОРА ДАЧЕВА

 • член

  Заместник-изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България.

ЕКСПЕРТЕН И АДМИНИСТРАТИВЕН ЕКИП

 • Регина Хинчева

 • експерт "Програми и проекти"

  Завършва специалност „Журналистика“ и „Продуцентство и финансиране на творчески индустрии“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Част от екипа на НФК от 2018 година.

 • Светломира Стоянова

 • експерт "Програми и проекти"

  Театровед, магистър „Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

 • Радослава Кънева

 • експерт "Програми и проекти"

  Магистър по програма „Еразмус Мундус“ със специалност „Градски изследваня“.

 • Емил Върбанов

 • експерт „Регионални политики и дейности“

  Магистър по социология, СУ “Св. Климент Охридски”;Европейска диплома за висше образование по международни отношения, Висш европейски институт по международни отношения, гр. Ница, Франция; Европейска диплома за висше образование по култура и цивилизации, Френска диплома за висше специализирано образование по информация и комуникация на организациите и предприятията, Университет Нанси 2. В екипа на НФК от 2005 година.

 • Владислава Владова

 • юрист

 • Цветелина Стойнова

 • Административен секретар

Обяви за конкурс

Национален фонд „Култура“ обявява конкурс за заемане на длъжността   Главен експерт „Програми и проекти“ - 3 бройки.

Основни функции и отговорности:

Изготвя условията на конкурсните програми за предоставяне на средства от Национален фонд "Култура"/НФК/.

Изготвя информация до обществеността за провежданите конкурси за предоставяне на средства от НФК.

Разпространява информация до обществеността за провежданите конкурси за предоставяне на средства от НФК по предвидените за това в законодателството и вътрешните актове на НФК начини.

Отговаря за цялостната организация на работата по предоставяне на финансово подпомагане.

Осъществява контакти с членовете на експертните комисии, работещи по проектите на НФК за финансово подпомагане, предоставя им необходимата за работата им информация.

Осъществява контакти и сътрудничи с публични, държавни, регионални и местни структури и институции, както и организации от гражданския сектор. Осъществява контакти с кандидатите по проектите на НФК за финансово подпомагане.

Извършва организационна работа по подготовка и провеждане на заседания на Управителният съвет/ УС/ на НФК.

Участва в разработването на вътрешните нормативни документи на НФК .

 

Изисквания за заемане на длъжността:

- Висше образование  в сферата на Хуманитарните науки, Изкуствата и Социални, стопански и правни науки, специалност „Науки за културата“, съгласно Постановление на МС № 125 от 24 юни 2002г. за утвърждаване класификатор на областите на висше образование и професионалните направления;

- минимум 1 година опит в организация, предоставяща финансово подпомагане в сферата на културата.

Необходими документи за кандидатстване:

- заявление (свободен текст) за участие в конкурс за заемане на длъжността;

- автобиография;

-мотивационно писмо;

- копие от диплома за завършено образование;

- копия от документи за професионален опит.

 

Трудово възнаграждение: 650 лв.

Документите се подават 40 календарни дни след публикациите на обявата за конкурса на адрес: гр. София, ул. „Л. Станчев“ № 7, ет. 3.

 

 

Национален фонд „Култура“ обявява конкурс за заемане на длъжността    „Счетоводител“ - 2 бройки.

Основни функции и отговорности:

Предоставя счетоводни услуги.

Осъществява експертна и методическа помощ при проверка на отчетните документи по провеждане на програмите за финансово подпомагане на НФ „Култура“.

Разглежда и оценява   постъпилите по програмата проекти, засягащи техническата допустимост на подадените в срок изискуеми документи.

Осъществява контакти и сътрудничи с публични, държавни, регионални и местни структури и институции, както и организации от гражданския сектор.

 Осъществява контакти с кандидатите по проектите на НФК за финансово подпомагане.

Извършва организационна работа по подготовка и провеждане на заседания на Управителният съвет/ УС/ на НФК.

Участва в разработването на вътрешните нормативни документи на НФК .

 

Изисквания за заемане на длъжността:

- Висше образование в сферата на счетоводството;

- професионален опит – 2 години.

 

Необходими документи за кандидатстване:

- заявление (свободен текст) за участие в конкурс за заемане на длъжността;

- автобиография;

-мотивационно писмо;

- копие от диплома за завършено образование;

- копия от документи за професионален стаж.

 

Трудово възнаграждение: 650 лв.

Документите се подават 40 календарни дни след публикациите на обявата за конкурса на адрес: гр. София, ул. „Л. Станчев“ № 7, ет. 3.

 

 

 

 

 

Национален фонд „Култура“ обявява конкурс за заемане на длъжността    „Юрисконсулт“.

Основни функции и отговорности:

Дейността включва цялостно юридическо осигуряване на дейността на НФ „Култура“, контрол за законосъобразност на дейността на НФ „Култура“, работа по Закона за обществените поръчки, проучване и анализиране на нормативните актове, засягащи дейността на НФ „Култура“, изразяване на правни становища по въпроси, засягащи дейността на НФ „Култура“, запознаване с програми и проекти за запазване и развитие на българската култура, подпомагани финансово от НФ „Култура“, изготвяне на проекти на нормативни актове и вътрешноведомствени актове, договори и писма, засягащи дейността на НФ „Култура“, процесуално представителство.

Изисквания за заемане на длъжността:

- Висше образование „Право“;

- професионален опит – 2 години;

- юридическа правоспособност.

 

Необходими документи за кандидатстване:

- заявление (свободен текст) за участие в подбор за заемане на длъжността;

- автобиография;

-мотивационно писмо;

- копие от диплома за завършено образование;

- копия от документи за професионален стаж;

- документ за придобита юридическа правоспособност.

 

Трудово възнаграждение: 650 лв.

Документите се подават 40 календарни дни след публикациите на обявата за конкурса на адрес: гр. София, ул. „Л. Станчев“ № 7, ет. 3.

Национален фонд „Култура“ обявява конкурс за заемане на длъжността        „Главен експерт деловодство и архив ”.

Основни функции и отговорности:

Осъществява цялостната работа по организация на деловодната дейност и документооборота в администрацията на Национален фонд "Култура", регулира работата с документите при вътрешно-служебен документооборот, при издаване на актове и други документи, включително и операции по сроковия контрол, свързан с изпълнението на задачите, произтичащи от документите и организацията на учрежденския архив на Национален фонд "Култура;

Отговаря за организирането, съхраняването и използването на документи, предадени за съхранение в учрежденския архив на Национален фонд "Култура";

Отговаря за експертизата, обработването и предаването на документите в Централния държавен архив (ЦДА), след изтичането на сроковете по чл. 46 от Закона за Националния архивен фонд (ЗНАФ);

Осъществява контакти с членовете на Управителния съвет на НФК и членовете на експертните комисии, работещи по проектите на НФК за финансово подпомагане, предоставя им необходимата за работата им информация.

Осъществява контакти и сътрудничи с публични, държавни, регионални и местни структури и институции, както и организации от гражданския сектор. Осъществява контакти с кандидатите по проектите на НФК за финансово подпомагане.

Извършва организационна работа по подготовка и провеждане на заседания на Управителният съвет/ УС/ на НФК.

Изпълнява и други конкретно възложени задачи, свързани с

Изисквания за заемане на длъжността:

- Висше образование;

- минимум 1 година опит в деловодство и архив;

- компютърна грамотност;

-умения за  работа с деловодна система Archimed.

 

Необходими документи за кандидатстване:

- заявление (свободен текст) за участие в конкурс за заемане на длъжността;

- автобиография;

-мотивационно писмо;

- копие от диплома за завършено образование;

- копия от документи за професионален опит.

 

Трудово възнаграждение: 650 лв.

Документите се подават 40 календарни дни след публикациите на обявата за конкурса на адрес: гр. София, ул. „Л. Станчев“ № 7, ет. 3.

 

 

 

 

Кандидатствай