triangle

2021

Екипът на НФК оперативно се ръководи от изпълнителен директор, чиято отговорност е да организира и контролира цялостната дейност като осигурява изпълнението на решенията на Управителния съвет.

 • *

 • Изпълнителен директор

  Към настоящия момент (02.07.22 г.) се очаква назначаване на временно изпълняващ длъжността Изпълнителен директор във връзка с текущата работа на НФК.

 • Диана Цанкова

 • юрист

  Възпитаник на Софийски Университет "Св. Кл. Охридски". Работи като юридически консултатнт в НФК от 2014 година.

 • Нели Авджийска

 • главен счетоводител

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ

Ръководният орган на Национален фонд „Култура“ е Управителен съвет, чийто председател е Министърът на културата. Членове на УС са утвърдени дейци на културата, представители на творчески съюзи и по един представител на Национално сдружение на общините, на Министерството на културата и Министерството на финансите.

 • Атанас Атанасов

 • ПРЕДСЕДАТЕЛ

  Атанас Атанасов е на 31 години, роден и израснал в Хасково, където завършва езиковата гимназия като един от отличниците на випуска. Занимавал се е с много извънкласни дейности – хорово пеене, дебати, класическа китара и други. Тренира тенис активно от 8-годишен, като на 14 г. става републикански отборен шампион по двойки на България заедно с Григор Димитров. Придобива степен "Бакалавър" по специалност "Театрално изкуство" в Whitman College (САЩ), където е приет на пълна стипендия и се дипломира в топ 3% на своя випуск. Живял е в Холивуд, Берлин и Лондон, като освен че е артист пред камерата и на сцената, се изявява и като продуцент на документално кино. Филмът му "Отключи сцената" е показан на 5 международни фестивала, като печели първо място в категорията “Избор на публиката” в Джорджия, САЩ. Самият филм разказва историята на проекта Unlock the Stage, който Атанас Атанасов основава в Лос Анджелис. Чрез онлайн кампания са набрани над $15,000 за възстановяването на читалището в родното село на бабата и дядото на Атанас – Татарево. Вече 6 поредни години Атанас Атанасов организира фестивала "Отключено", за да поддържа сцената на читалището жива. Продължава промяната, защото вижда, че е възможна, а също и защото България има изключително богата култура и история, които заслужават да бъдат на световната сцена. Избран за министър на културата на 13 декември 2021 г. от 47-ото Народно събрание.

 • ДЕНИЦА ЕЗЕКИЕВА

 • член

 • ЕЛЕНА НИКОЛОВА

 • член

  Представител на Министерство на културата

 • ДЕСИСЛАВА ГЕОРГИЕВА

 • член

 • СВЕТЛА СИМИДЧИЕВА

 • член

  Представител на Министерство на финансите.

 • МИХАИЛ ВАКЛИНОВ

 • член

  Михаил Ваклинов е завършил Археология в Нов Български Университет със специалност Праистория. Специализирал е в Universita Della Calabria със сървърни системи и софтуер за управление на музейни фондове. От 1996 до 2003 г. работи в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. През този период е участвал в екипа обновил изцяло постоянната експозиция на музея, както и в няколко временни изложби в страната и по света. От 2003 до 2018 г. е работил в сферата на маркетинга, рекламата и връзки с обществеността. Участва в екипът създал видеото на Ъпсурт „И твойта майка също“ като част от кампанията за популяризиране на филма със същото име, за което агенцията е удостоена с награда от Асоциацията на рекламните агенции. През 2003 заедно с екип на София Филм Фест създава и става основен координатор на наградата за късометражно кино “Jameson”. През 2015 осъществява независимия фюжън фестивал “Transfiguration” в село Долен, който през 2016 е реализиран отново под името “Zenith”. През 2017, 2020 и 2019 е основен организатор и участник в международния фестивал Родина на кръстопът/Forumul Cultural Bulgar/Bulgarian Cultural Forum в Стар Бешенов, Румъния, Кикинда, Сърбия и Долен, България. Един от основните инициатори на платформата Моята българска история с MOVE.BG. От 2018 работи в Националния исторически музей, отдел връзки с обществеността, като през 2020 става ръководител. От 2018 насам е участник и инициатор на многобройни изложби и събития в музея и извън него.

 • ВЕЛИКО МАРИНЧЕВСКИ

 • член

  Роден на 13.10.1979 г. в София. Завършил Националната художествена академия, специалност „Графика“ (2005). Асистент в катедра „Графика“, Доктор по изкуствознание и изобразиѝтелни изкуства. Член на СБХ. Заместник-председател на Международния алианс на организациите за графика, Китай. Куратор на изложби: Графика от Централна и Източна Европа, Музей за графика на Китай, 2020; Съвременна българска и италианска графика - Сицилия, София, Русе, 2019; Съвременни български графици - Музей за графика на Китай, Шенджен, 2018; Назначен от Националния фонд за изкуства на Китай и Музея за графика на Китай за преподавател в „Национален курс по графика за обучение на асистенти”, селектирани от 15 академии и университети на Китай (юни-август, Графична база Гуанлан, Шенджен), 2016; 22 самостоятелни изложби: Китай, САЩ, Япония, Белгия, Словакия, Сърбия, България; Участия в представителни изложби на съвременна българска графика: 2020 - Международен академичен алианс за графика (IAPA, CAFA), Пекин; 2019-2017 - Един пояс, един път – Печелившо за всички сътрудничество – проект за графика, Забранения град, Музей на Дунхуан, Китай, Национална галерия, България; 2019-18 - „Пътят на коприната - от традицията до съвременността“- Преподаватели от НХА и Централната академия за изящни изкуства Пекин (CAFA), ХГ- Двореца; „По Стара планина до Черно море“- Галерия Таймяо, Забранения град; Epreuve d’ Artiste Gallery, Антверпен; „Аteneo de Madrid”, Испания; Kunstlerhous, Виена; Музей за графика Шрайнер, Германия; Международни биеналета и триеналета на графиката: Фрехен, Токио, Кочи, Авагами; Гуанлан, Пекин; Фрехен, Ванкувър, Гренчен, Кремона, Лодз, Сент Никлаас, Варна... Носител на награди: Jean Couy Prize от Международно биенале на графиката, Париж; Grand Prix Международно биенале на графиката, Ванкувър; „Мъж на годината“ в категория „Арт“ – Национален конкурс на Дарик радио. Творчески резиденции / специализации: Виена, Париж, Шенджен, Венеция, Токио. Колекции: Sakima Art Museum, Japan; China Printmaking Museum; Museum Plantin - Moretus, National Museum of China; Guanlan Printmaking Base; The Municipal Art Gallery in Lodz; Национална галерия, България;

 • ЦАНКО ВАСИЛЕВ

 • член

  Цанко Василев е културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура. Бакалавър по Филмова и телевизионна режисура и магистър по Културен мениджмънт и аудиовизуални комуникации. Основател и директор на Оскар квалифициращия Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE и насочената към филмовата индустрия Програма за професионално развитие Filmer Forge. Организатор на големи международни събития, кинофестивали, музикални концерти и турнета, изложби, конференции, семинари, обучителни програми и пр. Активен е в създаването и управлението на културни политики. Често е канен за лектор и тютор в различни обучения и трейнинги по културен мениджмънт, предприемачество и управление на проекти в културата и изкуствата.

 • ОРФЕЙ МИНДОВ

 • член

  Роден на 27 януари 1966 г. в гр. Трявна. През 1992 г. се дипломира с ОКС магистър, специалност ПИИ „Скулптура“ във ФИИ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В периодите 1995/1999 г. е преподавател по скулптура,1999/2007 е помощник-директор, От 2010 г. е директор в НГПИ „Тревненска школа“ гр. Трявна. Член на СБХ, секция „Скулптура“ от 1997 г., Член и съосновател на Арт група Дупини от 2000 г., участвал в организацията с множество арт-проекти на местна и международна сцена, през дейността на групата. Организатор на 4 издания на Международен Симпозиум по Медална Скулптура гр. Велико Търново в периода 2006/2009 г. Организатор на 13 издания на Международен симпозиум „Форма“, в творческата база на НГПИ „Тревненска школа“ гр. Трявна, с начало 2009 г. Съорганизатор с арт група „Дупини“ на серия от проекти и симпозиуми в махала Дупини и участник в серията Международни ленд арт симпозиуми „Art- nature” с. Габровци. Организатор и участник в Global Nomadic Art Project “Rural stages” Eastern Europe – Габровци Съорганизатор и партньор на Център за неформално образование и културна дейност „Алос” и сдружение „Изкуство в действие”, за проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства” 2011-2013 Трявна за ученици от Националните художествени гимназии към МК. Реализирал 5 самостоятелни изложби, над 100 участия в общи, групови и национални изложби, над 70 участия в симпозиуми, пленери, акции и пърформанси в страната и чужбина. Удостоен със 7 награди и номинации от национални изложби. Като творец работи в областта на абстрактната скулптура в направленията концептуално изкуство и минимализъм, пластично разработвайки „ready made” обекти, скулптурни и лендарт инсталации от различни природни материали. Негови творби се намират в колекции в Европа, Азия и САЩ.

 • СИЛВИЯ ЧОЛЕВА

 • член

  Силвия Чолева (1959, София) е писател, издател и журналист. Първата ѝ книга „Старо огледало“ излиза към самиздатското списание „Мост“, списвано преди 1989 г. от Едвин Сугарев. След това има публикувани шест стихосбирки: „Детето на глухонемите“ (1993, Награда за дебют „Южна пролет“), „Вход“ (1996) , „Внимателно“ (2001), „Картички“ и „Писма“ (общ проект, 2007), „От небето до земята“ (2015), две книги с есеистични фрагменти: „Отиване Връщане“ (1997) и „Зими и лета“ (2001); един роман „Зелено и златно“ (2010) и книга с разкази „Гошко“ (2013). Има поставена една пиеса „Ела, легни върху мен“ и две радиопиеси, излъчени в БНР: „Името, твоето име“ и радиовариант на „Ела, легни...“ с режисьор Снежина Петрова. Поезията й е превеждана на различни езици, присъства в антологии. Носител е на Националната награда за поезия „Иван Николов”, на наградата „Хр. Г. Данов” за представяне на българската литература; на Почетен знак "Златен век" печат на Симеон Велики на Министерство на културата и др. Работи от 20 години в Българско национално радио, програма „Христо Ботев”, където води предаване за култура Артефир. Била е редактор на списанието за българска литература „Сезон” заедно с поета Иван Теофилов, по-късно е гл. редактор на „алтера” - списание за пол, език и култура и редактор в „Литературен вестник“. Водила е хумористична рубрика във в. „Стършел“ и рубрики за книги в различни издания, критична литературна рубрика в предаването „Библиотеката“ по БНТ. Преподавала е в СУ „Св. Кл. Охридски“ и в НБУ. Късометражният филм „Майка ми“ се реализира по неин сценарий под режисурата на Светла Цоцоркова. През 2012 г. основава заедно с Иглика Василева и Калоян Игнатовски Издателство за поезия ДА. Омъжена, с две деца.

 • ТЕОДОРА ДАЧЕВА

 • член

  Заместник-изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България.

ЕКСПЕРТЕН И АДМИНИСТРАТИВЕН ЕКИП

 • Регина Хинчева

 • експерт "Програми и проекти"

  Завършва специалност „Журналистика“ и „Продуцентство и финансиране на творчески индустрии“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Част от екипа на НФК от 2018 година.

 • Светломира Стоянова

 • експерт "Програми и проекти"

  Театровед, магистър „Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

 • Радослава Кънева

 • експерт "Програми и проекти"

  Магистър по програма „Еразмус Мундус“ със специалност „Градски изследваня".

 • Емил Върбанов

 • експерт „Регионални политики и дейности“

  Магистър по социология, СУ “Св. Климент Охридски”;Европейска диплома за висше образование по международни отношения, Висш европейски институт по международни отношения, гр. Ница, Франция; Европейска диплома за висше образование по култура и цивилизации, Френска диплома за висше специализирано образование по информация и комуникация на организациите и предприятията, Университет Нанси 2. В екипа на НФК от 2005 година.

 • Йоана Кръстева

 • МЛАДШИ ЕКСПЕРТ "ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ"

  Възпитаник на 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“. Завършва специалност „Културология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски". Следва специалност „Керамика" в Националната художествена академия.

 • Цветелина Стойнова

 • Административен секретар