triangle

Информация за медиите

Във връзка със засиления интерес относно работата на Националния фонд „Култура“ Фондът прави следното официално изявление:

Въз основа на нововъведената практика за активен мониторинг на подкрепените през 2021 и 2022 г. проекти в областта на културата Националният фонд „Култура“ след извършване на надлежна проверка по целесъобразността и законосъобразността на разходването на публични средства завежда съдебни дела за неизпълнение на сключени договори и възстановяване на пълните суми по тях срещу следните бенефициенти: ОСАИК „36 маймуни“ на стойност 87 890  лв. и 94 195 лв.;  Сингъл Степ ЕООД  на стойност 77 046 лв. и „Уан модърн“ ЕООД на стойност 14 612 лв.

Едновременно с това се провеждат всеобхватни проверки на работата на външните експерти – членове на експертните комисии по програмите на Фонда, във връзка с основателни съмнения, базирани на събрани данни за предоставяне на информация за работата по оценката на кандидатурите в опит за съглашателство с кандидати с цел осигуряване на предимство на тези кандидати в конкурсната процедура.  След приключване на проверките в най-кратки срокове Националният фонд „Култура“ предприема всички необходими действия за ангажиране на отговорността, вкл. съдебна, на експертите, по отношение на които са констатирани нередностите.

Екипът на НФК

Oще